Thursday 20 June 2013

Roti arab ala-ala tak berapa nk arab hehee


 Walau sesibuk mana pun kita masak tetap masak .... hehe balik kerja jgn lupa masak untuk keluarga tersayang... itu pasti ..  so aku ni dah lama nk cuba buat roti arab... akhirnya menjadilah jugak dekat aku.... kalau orang lain makan roti arab dengan sambal ikan bilis yang dimasak pekat-pekat aku plak lain makan dengan kuah kari ayam atau daging.... di jadikan cerita tak der ayam pun boleh juga .... hehe aku just letakkan ikan bilis dan kentang yang dipotong dadu masak bersama rempah kari.. cukup rasa cukup semua dont worry mesti sedap tak susah pun kalau masak style aku yang main campak-campak ajer ..

 Roti arab versi Merpati Putih ni  kalau makan panas-panas sedaplah sangat kan. dengan kelembutannya .. dan yang pasti tak makan minyak dan tak kan rasa muak . ... okay so dont worry..  kalau sejuk pun sedap juga tau... .. . sendiri masak sendiri puji kan...... habis siapa lagi nk puji hahaha...



Cucur Udang Ranggup






Assalamuailaikum…selamat petang… hari ni nak bercerita tentang cucur udang pulak...hari-hari makanan ajer ...... sebetulnya aku memang suka makan dan suka masak .....

Setelah sekian lama rasanya tak buatkan cucur udang bulat-bulat seperti ini, sejak berkahwin hehe … inilah pertama kali buat itupun sebab teringatkan arwah ayah, yang suka makan cucur udang yang dibuat dan dimasak oleh aku sendiri anak bongsunya… syukur Alhamdulillah dapat gak aku masak cucur udang nie ngan jaya nyer.. hihihi..  Beginilah hari-hari setiap kali pulang dari kerja mesti kena masakan sesuatu untuk anak-anak makan petang sebelum makan malam. … kebiasaannya cucur udang ni aku buat jemput-jemput ajer sbb itu pertama kali anak aku tengok agak pelik mcm mana mama buat yer.. okay btw agaknya anak aku tak tahu yang mama ni dulu hari-hari buatkan cucur udang ni setiap pagi sebelum pergi sekolah untuk diletakkan dikedai kopi depan rumah.

Texture cucur ni, lembut kt dalam dan rangup garing dluar tak perlu lah nk letakkan soda ker apa ker kan. . just bancuh dengan air suam ajer… dan memang tak berminyak.. makan satu nak lagi ….  Orang yang paling sukakan cucur udang aku ni ialah arwah ayah…  setiap kali nak buat cucur udang ni aku mesti teringatkan arwah… (Al-fatihah.)

Cucur Udang ni kan ....Ermmmm rangup tau bila dimakan panas2 cicah kuah kacang or sos cili mmg best wooo hehehe…. Aku tak sempat nk buat kuah kacang so aku cicah dengan sos cili bersama mayonis… Nyum2x…